Ο φάρος της Καυκαλίδας.

Ο φάρος στο νησάκι της Καυκαλίδας, στο δυτικότερο σημείο της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος, λίγο πιο έξω από την Κυλλήνη προς Ζάκυνθο, με φόντο το όρος Αίνος της Κεφαλονιάς, κατασκευάστηκε το 1906 με ύψος πύργου 15 μέτρα και εστιακό ύψος 19 μέτρα. Αποτελεί αξιόλογο δείγμα κτιρίου με ιστορικό και τεχνικό ενδιαφέρον, σημαντικό για την ιστορία των επικοινωνιών και της ναυσιπλοΐας. 
Είναι κατασκευασμένο από λιθοδομή και στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος και περιλαμβάνει τον πύργο του φάρου και την κατοικία του φαροφύλακα.
Σήμερα στο μικρό νησάκι με το φάρο πάει κανείς με βάρκα ή βράχο-βράχο (ύφαλοι). Οι ψαράδες της περιοχής λένε ότι από μακριά μοιάζει με πινελιά μοναξιάς κι ελπίδας στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Για τους καπετάνιους των πλοίων αποτελεί σημάδι ζωής, καθώς το απόκοσμο φως που εκπέμπει τις νύχτες τους ειδοποιεί για τις κοφτερές ξέρες. Ο Φάρος της Καυκαλίδας στην Κυλλήνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, κατασκευάστηκε και άρχισε να λειτουργεί από το 1906. Το φωτιστικό του μηχάνημα λειτουργούσε με πηγή ενέργειας το φωτιστικό πετρέλαιο και ειδοποιούσε τους ναυτικούς από απόσταση 14 ναυτικών μιλίων για τις επικίνδυνες ξέρες. Πάνω του, έξι φαροφύλακες βυθισμένοι στη μοναξιά τους επί μήνες και αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο φρόντιζαν νύχτα και μέρα για την καλή λειτουργία του μηχανήματος και των ειδικών κατόπτρων μέχρι το 1981... Τότε που το μακρύ χέρι του πολιτισμού άγγιξε μοιραία και το φάρο, εγκαθιστώντας αυτόματο ηλιακό σύστημα... Το πέτρινο σπιτάκι που κάποτε φιλοξενούσε τους φαροφύλακες στοίχειωσε στο πέρασμα του χρόνου και το τοπίο έγινε άγριο και αφιλόξενο. Σήμερα, οι ελάχιστοι και τολμηροί επισκέπτες προσεγγίζουν το μικρό ξερονήσι ακροβατώντας πάνω στο μονοπάτι της μεγάλης ξέρας που μόνο οι ντόπιοι ψαράδες γνωρίζουν καλά.

Χαρακτηριστικά Φάρου
Εναλλακτικά ονόματα: Killini
Τοποθεσία / Περιοχή / Νησί: SouthWestern Greece
Χώρα: Greece [GR]
Γεωγρ. Πλάτος/Μήκος: 37.94018° / 21.12081° (Map)
Τύπος: Lighthouse
Τύπος Αναλαμπής: Flashing (Fl)
Χρώμα Φωτός: White-Red Sectors / WR
Περίοδος Αναλαμπής: 10 s
Ύψος Φακού (Εστίαση): 21 m
Εμβέλεια: 14 ν.μ
Σε Λειτουργία: True
Έτος κατασκευής: 1906

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος και το κρασί στην Ελλάδα του χθες και του σήμερα.